Hoe werkt een brandmeldsysteem

Wat is een brandmeldsysteem

Een brandmeldsysteem is een systeem dat gebouwd is om brand te detecteren, indien een detectie plaatsvindt zal er een bepaalde actie plaatsvinden. Er bestaan verschillende systemen die elk op hun eigen wijze brand waarnemen en een vervolgactie initiëren, ze zijn onder andere aangesloten op het lichtsysteem. Installaties kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van rookmelders, maar er zijn ook systemen die u handmatig kunt bedienen. Een rookmelder in combinatie met een meldsysteem is een goed alternatief. In veel gevallen is het plaatsen van een dergelijke installatie verplicht. In Nederland wordt het plaatsen van deze systemen geregeld in het bouwbesluit. De meeste rookmelders worden bevestigd aan het plafond, rook is immers lichter dan lucht en zal daardoor stijgen. Dit geldt overigens niet voor een puntdak, in dat geval wordt aangeraden om de rookmelder iets lager te hangen.

Wat zijn de voordelen 

Een systeem voor het melden van brand biedt diverse voordelen, zowel zakelijk als particulier. Een goed systeem zorgt er voor dat u een brand op tijd ontdekt. Bepaalde installaties zullen de brand snel bestrijden, hiermee voorkomt u onnodige schade aan uw bezittingen. Moderne brandmelders zullen tevens de locatie weergeven van een brand, hierdoor zijn hulpdiensten snel ter plekke. Goedgeplaatste systemen zijn in het verleden cruciaal geweest voor de continuïteit van diverse bedrijven. Afhankelijk van het toepassingsgebied, kan een andere installatie vereist zijn. Er zijn ook installaties verkrijgbaar die u kunt gebruiken voor diverse toepassingsgebieden. Landelijke diensten zullen u ook aanraden om brandblussers aan te schaffen, hiermee kunt u de brand nog beter bestrijden. Hoe werkt het Indien er brand is, zal het brandmeldsysteem automatisch door middel van optische signalen of geluidssignalen alarm slaan. Dit geldt niet voor handmelders, deze moet u handmatig bedienen. In bepaalde gevallen krijgen de hulpdiensten ook een seintje of worden er andere systemen in werking gezet die de brand zullen bestrijden (sprinklerinstallatie). U kunt hier zelf voor kiezen. Rookmelders zijn een belangrijk onderdeel van een installatie, deze apparaten detecteren brand op geheel eigen wijze. Sommige rookmelders detecteren aerosolen in de lucht, bij een abnormale concentratie slaat het systeem alarm. Er zijn ook rookmelders die de samenstelling van gassen in een bepaalde ruimte in de gaten houden, bij bijvoorbeeld te veel koolstofmonoxide slaat het systeem alarm. Thermische meters of hittemeters zullen gebruik maken van de omgevingstemperatuur. Op basis van vooraf ingestelde maximumwaarden kan de installatie bepalen of het een melding geeft of niet. Er bestaan ook optische melders, deze melders maken gebruik van een lichtbron en een detector. Op het moment dat de lichtbron geen signaal meer kan sturen naar de detector, bijvoorbeeld bij de aanwezigheid van rookdeeltjes, zal dit systeem z'n werk doen.

Benieuwd naar een (online) speciaalzaak dat deze en andere brandmeldsystemen biedt? Kijk dan eens op de site van Novisec.

Delen